DAP Vitae
011/52.58.88 - Lillerbaan 133 3950 Kaulille
Contact
Wegbeschrijving
Inschrijven nieuwsbrief
Import zwerfhonden uit buitenland
Op vakantie, met of zonder dier
Import zwerfhonden uit buitenland

Er is een toenemende trend in Europa om buitenlandse (zwerf)honden te redden en te importeren.
Hoewel het voor deze honden vaak nodig is om herplaatst te worden, moet er wel met enkele zaken rekening worden gehouden bij import uit het buitenland.SLECHTE SOCIALISATIEVeel van deze honden zijn zwerfhonden of werden gehouden in kennels, waardoor ze slecht gesocialiseerd zijn en erg terughoudend kunnen zijn tegenover mensen. Dit kan leiden tot nerveuze agressie, verlatingsangst en andere gedragsproblemen.
Dit soort geredde en geadopteerde honden zijn minder geschikt als huisdier in drukke gezinnen of als er jonge kinderen aanwezig zijn.

ILLEGALE IMPORT
Hoewel de meeste organisaties betrouwbaar zijn en uitstekend reddingswerk verrichten, worden er ook honden illegaal verkocht en geïmporteerd.
Valse documenten kunnen leiden tot inbeslagname van de dieren en het kopen van illegale honden houdt het systeem in stand
Dieren dienen enkel gekocht te worden van een betrouwbare bron.

RISICO VAN INSLEEP ZIEKTEN
Er bestaan risico's om ziekten te importeren als buitenlandse (zwerf)dieren herplaatst worden. Er zijn diverse parasieten die niet aanwezig zijn in Noord-Europa, maar wel bij buitenlandse honden.  Bij import kunnen deze parasieten langdurige gezondheidsproblemen veroorzaken bij mens en dier. Het is daarom essentieel dat importhonden goed onderzocht worden door een dierenarts. Er moet rekening mee gehouden worden dat importhonden infecties kunnen meedragen zonder dat ze ziektesymptomen vertonen. Uiteindelijk kunnen er zich op lange termijn dan, potentieel levensbedreigende aandoeningen ontwikkelen.

RISICO VAN EXOTISCHE TEKEN
Importhonden kunnen exotische teken bij zich hebben die een woning kunnen besmetten en soms ziekteverwekkers kunnen overdragen. Naast een zorgvuldige tekenbehandeling moeten de dieren bij aankomst gecontroleerd worden op teken. Zelfs dan is er geen garantie dat er geen teken meer aanwezig zijn en daarom is continue waakzaamheid vereist.
De tijd, de kosten en het risico op ziekten moeten zorgvuldig overwogen worden bij de import van een zwerfdier!


Voor meer informatie over de risico's van parasieten in relatie met importhonden, zie de ESCCAP website: www.esccap.eu