DAP Vitae
011/52.58.88 - Lillerbaan 133 3950 Kaulille
Zin en onzin van vaccinatie/titratie

Titreren is geen alternatief voor vaccineren. Titreren en vaccineren gaan samen hand in hand en hebben elkaar nodig om aan te kunnen tonen dat een dier voldoende beschermd is. Laat daarom enkel vaccineren wanneer dat nodig is! Door te titreren kan het vaccineren worden aangepast aan de gezondheid, leeftijd en leefomstandigheden van uw huisdier.

Tot voor kort werden de meeste honden en katten jaarlijks tot driejaarlijks gevaccineerd. De meeste vaccins tegen infectieuze ziekten, afhankelijk van het vaccin, zijn minimaal 1 tot 3 jaar werkzaam. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat de bescherming vaak nog langer aanhoudt dan 3 jaar.

De Vaccicheck antilichamentest (titratietest) is het ultieme middel om te testen of je hond beschermd is tegen de besmettelijke en dodelijke ziekten waartegen gevaccineerd wordt, het juiste moment van een vaccinatie te bepalen, en/of overbodige vaccinaties te voorkomen. Zeker bij gelegenheden waar veel dieren samenkomen zoals op shows, wedstrijden, dierevenementen, hondenscholen of vieze uitlaatveldjes wil je niet dat jouw hond iets oploopt en daardoor ook andere dieren kan besmetten.

De etiketten van de toegediende vaccins die in het paspoort van de hond zijn gekleefd, zeggen niets over de mate van bescherming. Een titerbepaling met Vaccicheck geeft zekerheid of het dier wel of niet beschermd is tegen de ziekten waartegen is gevaccineerd.

De hoeveelheid antistoffen in het bloed (de titer) geeft aan of je dier voldoende beschermd is. Als de titer hoog genoeg is, is vaccinatie niet nodig.

De titratietest wordt wekelijks op donderdag uitgevoerd en kost €39.90 per test.
Na het testen wordt de uitslag telefonisch doorgegeven aan de eigenaar en besproken of verder vaccinatie nodig is. Bij een vervolgvaccinatie wordt enkel het vaccin aangerekend (zonder consult-kost)

Titreren maakt vaccineren op maat mogelijk, wat zeker een goede ontwikkeling is.
Het is echter niet zo dat hiermee kosten worden bespaard op het vaccineren. Bij een klassiek vaccinatieschema wordt de hond nog steeds jaarlijks gevaccineerd tegen leptospirose (rattenziekte), de besmettelijke hondenhoest (kennelhoest) en driejaarlijks tegen rabiës (hondsdolheid- buitenland). Voor deze ziekten kan je niet titreren!
Als na de testen vervolgens blijkt dat de immuniteit voor andere ziekten (enkel parvo (kattenziekte), distemper (hondenziekte) en hepatitis (leverziekte) kunnen getest worden) onvoldoende is, moet ook daartegen alsnog worden gevaccineerd. We adviseren dan ook eerst te titreren en daarna pas te vaccineren.


Afbeeldingsresultaat voor nobivac vaccinatie


Meer informatie of een afspraak voor titratie kan u in onze praktijk bekomen.