Tandheelkunde

Onze praktijk is een doorverwijspraktijk voor tandheelkunde bij honden en katten: we gaan een stap verder in de verzorging van het gebit van uw huisdier.

Sinds 2013 is dierenarts Sylvia Dries lid van de EVDS (European veterinary dental society).

Het EVDS is een vereniging dat 2 doelen voor ogen heeft:
- Opleiden en ontwikkelen van vaardigheden en technieken van europese dierenartsen in de tandheelkunde voor kleine huisdieren.
- Promoten van het klinisch tandheelkundig onderzoek in bedrijven in het voordeel van mens en dier.

De basis tandheelkunde wordt in vele praktijken aangeboden, maar om meer doelgerichte specifieke problemen aan te pakken is een extra opleiding noodzakelijk. Dierenarts Sylvia Dries volgt een opleidingscyclus via het ESAVS (european school for advanced veterinary studies). Deze opleiding wordt gespreid over 4jaar en gaat door in Halmstad in Zweden. Jaarlijks vind er een intensieve studieweek plaats waarbij de dierenarts op verplaatsing naar Zweden gaat.

Cursus dentitstry 1 is reeds voltooid in maart 2013. (Accesia Halmstad- Zweden)
Cursus dentistry 2 is reeds voltooid in juni 2014. (Accesia Halmstad - Zweden)
Cursus dentistry 3 is reeds voltooid augustus 2015. (Universiteit van Luxemburg)
Curus ENT (Ear, nose and troat) reeds voltooid in december 2017 (opleiding in Zweden)
Cursus Drill in endodontie, periodontie en restauratie voltooid oktober 2019 (opleiding in Zweden)

Jaarlijks wordt er ook op congres gegaan: "EVDC" (European veterinary dentistry congres). Met praktische en interactieve lezingen over nieuwe technologiën, technieken, toepassingen,...
Dit congres vindt ieder jaar in een andere Europese stad plaats.


Door het lezen van artikels en wetenschappelijke publicaties in diergeneeskundige tijdschriften (journal of veterinary dentistry, JVD) wordt de parate kennis continu bijgeschaafd.

Een extra bedankje gaat nog uit naar onze humane tandarts Cindy Winters die met haar praktische kennis van de humane tandheelkunde regelmatig hulp biedt bij probleemgevallen.

Detartratie

Meer dan 80% van de honden en katten krijgt vanaf een leeftijd van twee jaar te maken met ontstekingen in de mondholte, oftewel: een parodontale infectie. Vaak op het blote oog niet eens zichtbaar. Met een professionele gebitsreiniging voorkomt u dat uw hond of kat onnodig met pijn in de mond rondloopt en gaat u verdere aantasting van het gebit tegen.

Waarom een goede professionele gebitsreiniging van levensbelang is

Ontstoken tandvlees (gingivitis) ontstaat door tandplak dat niet dagelijks wordt verwijderd met tandenpoetsen. U herkent het aan rood, snel bloedend en gezwollen tandvlees. Als gingivitis niet behandeld wordt leidt dat tot parodontitis. Dit is een zeer ernstige en pijnlijke ontsteking, waarbij het steunweefsel van de tand van uw hond of kat wordt aangetast en uiteindelijk tot het uitvallen van de tanden leidt. 

Parodontitis is aan de buitenkant niet altijd zichtbaar en kan ook leiden tot infecties in andere delen van het lichaam, zoals de longen, het hart, de lever of nieren. 

Wat houdt een gebitsreiniging bij mijn hond of kat in?

Een professionele gebitsreiniging wordt toegepast om tandvleesontsteking te voorkomen of om verdere aantasting van het gebit te voorkomen, bijvoorbeeld bij onbehandelde gingivitis of parodontitis. Zeker in het laatste geval is het zeer belangrijk dat de gebitsreiniging op de juiste wijze wordt uitgevoerd, om te voorkomen dat de parodontitis alsnog verder de diepte ingaat. Het is dus niet een kwestie van alleen ‘het glazuur schoonkrabben’.

Gebitsreiniging altijd onder narcose

Een grondige gebitsbehandeling gebeurt altijd onder narcose, omdat het anders onmogelijk is voor de tandheelkundig dierenarts om onder de tandvleesrand te reinigen. En dit is nou juist zo belangrijk om aanwezige infecties te kunnen ontdekken en verhelpen. 

Voordat uw hond of kat onder narcose doet uw tandheelkundig dierenarts altijd eerst een lichamelijk onderzoek en wordt gekeken naar de ziektegeschiedenis.

Een gebitsreiniging bestaat meestal uit de volgende onderdelen:

 • Inspectie van het gebit voor het reinigen

        Als uw hond of kat onder narcose is, wordt eerst de mondholte van uw hond of kat onderzocht op zichtbare kenmerken van gebitsaandoeningen. 

 1. Maken van dentale röntgenfoto’s
  Het beste is om alle tanden en kiezen te beoordelen met röntgenfoto's. Het grootste deel van de tanden ligt onder het tandvlees, zodat we dit niet kunnen zien met het oog. Met röntgenfoto’s komen eventuele verborgen en pijnlijke problemen eenvoudig aan het licht.  

 2. Controleren en spoelen van aanwezige pockets
  Het gebit wordt gecontroleerd op het mogelijk ontstaan of verergeren van pockets (opening tussen tand en tandvlees) met een pocketmeter. Bij een ongezond gebit kan er ruimte (pocket) zitten tot aan de wortel. Dit kan tot ernstige ontstekingen en schade leiden. Ook worden de pockets gespoeld.

 3. Het reinigen van het gebit boven de tandvleesrand
  Als het onderzoek klaar is, begint het reinigen. Eerst wordt het tandglazuur gereinigd door het tandplak en tandsteen te verwijderen.  

 4. Het reinigen van het gebit onder de tandvleesrand
  Daarna wordt er onder de tandvleesrand gereinigd. Dit is de belangrijkste stap in het reinigen van het gebit voor uw hond of kat, want hiermee worden de bacteriën in de tandplak die de gingivitis veroorzaken verwijderd. In het geval van parodontitis wordt dus ook het ontstekingsmateriaal in de diepte uiterst secuur verwijderd. 

 5. Polijsten tandoppervlak, boven en onder tandvleesrand
  Nadat het gebit helemaal gereinigd is, is het tijd om de tanden te polijsten. Ook onder de tandvleesrand. Polijsten zorgt ervoor dat tandplak minder makkelijk hecht aan de tanden. 

 6. Verwijderen van ernstig aangetaste tanden
  Aan de hand van een dentale röntgenfoto’s kan de dierenarts bepalen of er tanden of kiezen getrokken moeten worden. Als het steunweefsel rondom een tand bijvoorbeeld ernstig is aangetast, dan heeft het geen zin om het geheel schoon te maken en de losse tand te laten zitten.

In sommige gevallen kan de tand of kies tijdens de gebitsreiniging getrokken worden. In andere gevallen moet daar een nieuwe afspraak voor worden ingepland.

Gebitsverzorging bij uw huisdier

Na een secuur uitgevoerde gebitsreiniging is het heel belangrijk dat u de tanden van uw hond of kat goed verzorgt. Poetsen is het beste. De tandplak wordt dan verwijderd en op die manier wordt het opnieuw ontstaan van gingivitis voorkomen.  Als dit niet lukt, dan zijn er ook andere mogelijkheden om het gebit van uw huisdier schoon te houden. 

Vraag meer info aan ons hierover. 

Kosten gebitsreiniging hond of kat

De kosten van een gebitsreiniging hangen af van meerdere factoren, bijvoorbeeld van het aantal te maken foto’s, de gebruikte narcose en de duur van de behandeling. Neem voor de kosten contact op met onze praktijk.

Ontzenuwen van tanden

Een wortelkanaalbehandeling wordt vaker bij honden dan bij katten uitgevoerd. Gaat het om een hoektand of een scheurkies, dan zal bij honden het advies in de meeste gevallen zijn om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren, omdat dit voor de hond het belangrijke deel van het gebit is

Door het afbreken van de tand kan het binnenste van de tand bloot komen te liggen en dringen bacteriën binnen. Hierdoor ontstaat er vroeg of laat een pijnlijke ontsteking in de kaak bij de wortel van de tand. De tand of kies kan dan verwijderd worden of behandeld worden met een wortelkanaalbehandeling of pulpa overkapping. 

 

 • Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Tijdens een wortelkanaalbehandeling verwijderen we het levende binnenste van een tand. De tand wordt daarna grondig schoongemaakt en volledig gevuld en afgesloten met een vulling. 

De tand is na de behandeling ‘dood’ en gevoelloos, maar kan wel behouden blijven. Uw hond of kat is pijnvrij en er kan geen ontsteking meer ontstaan in de kaak.

Een oude term is een “zenuwbehandeling”, omdat de zenuw in de tand mee verwijderd wordt.

 • Wanneer heeft mijn huisdier een wortelkanaalbehandeling nodig?

Bij een afgebroken kies of tand kan het wortelkanaal van de tand open komen te liggen. Als dit zo is moet er bij dieren jonger dan twee jaar binnen 48 uur een pulpa overkapping plaatsvinden. Bij dieren ouder dan twee jaar is er ook een behandeling nodig, maar dit hoeft niet direct.

Wat is een ‘open wortelkanaal’?

Binnen de tand of kies zit de tandholte. In deze holte zitten bindweefsel, bloedvaten en zenuwvezels. Dit wordt pulpa genoemd. Dit deel is verbonden met de wortel via het wortelkanaal.  Bij een gebroken tand komt dit deel bloot te liggen.

Pijnlijke ontsteking in het kaakbot door bacteriën

Door deze open verbinding is er geen bescherming meer tegen bacteriën van de buitenwereld. Deze bacteriën maken giftige stoffen aan, waardoor er irritatie komt in de tandholte.  Als dit niet schoongemaakt wordt, gaat deze ontsteking steeds verder het wortelkanaal in en zal uiteindelijk via de punt van de wortel het kaakbot in gaan. In het kaakbot zullen de bacteriën vroeg of laat een wortelpunt-abces veroorzaken. Dit veroorzaakt bij uw hond of kat, net als bij de mens, een heel vervelende pijn. 

Wortelkanaalbehandeling, Vitale Pulpa-overkapping of trekken van tand?

Bij een open wortelkanaal zijn er voor uw huisdier verschillende behandelingen mogelijk:

 • wortelkanaalbehandeling: de tand of kies wordt gered
 • trekken van de tand of kies
 • Vitale Pulpa-overkapping: alleen mogelijk bij dieren jonger dan twee jaar

Bij een kat is alleen een wortelkanaalbehandeling bij de hoektanden mogelijk. 

Is de tand of kies van uw hond of kat afgebroken? Neem dan altijd direct contact op met een dierenarts.  

Vitale Pulpa-overkapping bij jong volwassen huisdier

Als bij een jong volwassen dier een tand of kies afbreekt is haast geboden. De jong volwassen tand bij een huisdier tot een leeftijd van circa twee jaar is nog relatief zwak en nog niet klaar met de vorming van een wortelpunt. Een wortelkanaalbehandeling is hierdoor niet altijd mogelijk. Een tand die afbreekt moet ook vlot behandeld worden. De vorming van een abces bij de wortelpunt kan de volwassen tand (die in de diepte nog moet doorbreken) aantasten. Het liefst houden we de tand of -kies in leven, zodat deze verder kan toenemen in stevigheid en sterkte. Als het nog om een melktand gaat, wordt deze meestal wel getrokken. In leven houden van de tand kan gedaan worden met een Vitale Pulpa-Overkapping. 

Let op: in verband met infectiegevaar van de tand moet dit binnen 48 uur na het ontstaan van de tandbreuk uitgevoerd worden! Als de breuk al een tijdje geleden gebeurd is, dan is de zenuw dood: een Vitale Pulpa-Overkapping heeft dan geen zin meer.   

Het aanbrengen van Vitale Pulpa-Overkapping gaat als volgt:

 • glad maken van de breuk
 • uitboren van een deel van het wortelkanaal
 • stoppen van de bloeding
 • opvullen van het uitgeboorde deel met speciale middelen die de tand in leven houden én de bacteriën buiten de deur houden

Is de zenuw van de tand al dood? Dan blijven er twee opties over: het trekken van de tand of een wortelkanaalbehandeling.

Tand trekken of een wortelkanaalbehandeling?

Als er sprake is van een open wortelkanaal, kan de tand van uw hond of kat behouden worden met een wortelkanaalbehandeling of geheel verwijderd worden. Een wortelkanaalbehandeling wordt vaker bij honden dan bij katten uitgevoerd. 

Deze factoren kunnen in de keuze meespelen: 

 • de leeftijd van uw dier
 • om welke tand of kies het gaat (bij een kat is alleen een wortelkanaalbehandeling in de hoektanden mogelijk)
 • of het al dan niet een werkhond (pakwerk!) of een showhond is
  de wensen van u als eigenaar

Gaat het om een hoektand of een scheurkies, dan zal bij honden het advies in de meeste gevallen zijn om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren, omdat dit voor de hond het belangrijke deel van het gebit is.

Snijtanden zijn bijvoorbeeld minder belangrijk, maar bij showhonden kan esthetiek ook een rol spelen.

Hoe werkt een wortelkanaalbehandeling bij hond of kat?

Een wortelkanaalbehandeling gebeurt onder volledige narcose. De patiënt krijgt een infuus en een tube in zijn luchtpijp. Langs deze wegen kunnen we de narcose middelen toedienen en digitale bewaking aansluiten.

Voor, tijdens en na de behandeling nemen we dentale röntgenfoto's. De wortelkanaalbehandeling gebeurt in verschillende stappen:

 • toegang maken tot het kanaal
 • met behulp van röntgenfoto's de lengte opmeten van het kanaal
 • langdurig vijlen en spoelen van het kanaal met verschillende middelen, om zo het kanaal schoon te maken en de goede vorm te geven
 • aan de hand van röntgenfoto kijken welke maat vulstift (gutta percha) nodig is 
 • vullen van het kanaal met vloeibare producten
 • plaatsen van de gemeten vulstift en verschillende kleinere vulstiften
 • maken van een röntgenfoto
 • indien tevreden met het resultaat: aanbrengen van ondervulling en een witte vulling, dit in meerdere lagen

Door de witte vulling zal de wortelkanaalbehandeling bij uw dier nauwelijks zichtbaar zijn.

Nazorg en controle

Een half jaar na het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling is het nodig om een röntgenfoto te maken van de wortelpunt van de behandelde tand of kies. Dit om te controleren of de ontstekingsreactie daar geheel tot rust is gekomen.

Helaas is het nodig om voor de röntgenfoto’s in de bek uw dier een roesje te geven: een hond of kat blijft nu eenmaal niet stilzitten met zijn bek open en bovendien is de sensor van een digitaal röntgenapparaat zeer kwetsbaar. 

Tot slot is een jaarlijkse gebitscontrole bij uw huisdier aan te raden. 

Wortelkanaalbehandeling hond

dentale röntgenfoto van volledig afgevuld wortelkanaal in een haaktand van een hond

Inkorten Hoektanden

Stomatitis bij katten

Gebitsproblemen bij kat

Om gebitsproblemen bij uw kat te herkennen, zult u scherp op symptomen moeten letten: uw kat zal proberen pijn en ongemak te verbloemen.

Gelukkig zijn er bij de dierentandarts veel behandelingen mogelijk om - wanneer ze zijn vastgesteld - verschillende gebitsproblemen bij uw kat aan te pakken, zoals met:

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, daarom is de juiste gebitsverzorging voor uw kat belangrijk.

Laat u eens adviseren door uw dierenarts over tandenpoetsen bij uw kat tijdens de jaarlijkse gebitscontrole.

Symptomen gebitsproblemen kat

Heeft uw kat gebitsproblemen? Dan geeft hij wellicht de volgende aanwijzingen:

Laat uw kat bovenstaande klachten zien? Twijfel in dit geval niet langer en maak direct een afspraak bij de dierentandarts. De meeste katten laten echter helemaal niet zien dat zij pijn aan hun gebit hebben. 

Waarom een jaarlijkse gebitscontrole?

Laat uw dierentandarts daarom zeker elk jaar het gebit van uw kat controleren. Heeft uw kat eerder gebitsproblemen gehad, zoals gaatjes?

Kom dan om het half jaar langs voor een controle.

Uw dierentandarts kan u helpen bij de gebitsverzorging van uw kat. Katten blijven namelijk ook bij gebitsproblemen zoals gaatjes en tandenknarsen gewoon dooreten, waardoor u het niet in de gaten heeft.

Op de lange termijn worden de problemen van uw kat steeds groter, daarom is het belangrijk om eventuele problemen op tijd te ontdekken.

Behandeling gebitsproblemen bij uw kat

Een kat moet verdoofd worden om het gebit goed te kunnen zien en behandelen. 

De narcose helpt om goed in de bek van de kat te kunnen kijken en zorgt ervoor dat de kat geen pijn heeft tijdens de ingreep, omdat zelfs een kleine ingreep als het verwijderen van tandsteen kan irriteren.

Er is bijvoorbeeld geen andere manier om tanden te trekken, om tumoren in een vroeg stadium op te merken of tandplak grondig te verwijderen.

Wanneer tumoren te laat ontdekt worden, kan dit zelfs dodelijk zijn voor uw kat. Gebitsproblemen bij katten, zoals gaatjes worden in de meeste gevallen alleen ontdekt door een röntgenfoto te maken.

Ook daarvoor moet uw kat eerst verdoofd worden.

Voordelen en nadelen van het tandheelkundig behandelen van uw kat

Het is voor uw kat een enorme opluchting als een gebitsprobleem wordt opgelost. Ga maar eens na hoe vervelend het is als u zelf kiespijn hebt en u geen pijnstillers kunt innemen.

Gebitsproblemen bestaan bij katten meestal langer dan nodig zijn, omdat de baasjes bang zijn voor de narcose. Maar is dat wel nodig? We vertellen u hier graag meer over! 

Kosten van een gebitsbehandeling

De kosten van een gebitsbehandeling en van de narcose hangen af van de leeftijd en de gezondheid van de kat.

Daarnaast hangen de kosten sterk af van de eventuele afwijkingen die we vinden in het gebit.

Voor hechten, foto’s, extracties, aanvullende narcose en pijnstilling worden extra kosten in rekening gebracht. 

Trekken van tanden

Wanneer is het nodig om de tanden van uw hond te laten trekken?

De meest voorkomende reden om tanden te trekken bij de hond, is parodontitis. Paradontitis is tandvleesontsteking door tandplaque.

Wanneer er te lang wordt gewacht met het behandelen van de tandvleesontsteking, moet de aangetaste tand helaas vaak getrokken worden.

Ook wanneer een hond zijn tand afbreekt, moet deze behandeld worden. Belangrijke tanden, zoals de hoektanden en kiezen, willen we natuurlijk graag behouden.

Echter, ook hoektanden en kiezen kunnen afbreken en op deze manier meer gevaar opleveren dan het trekken er van. 

Dit is meestal mogelijk met een wortelkanaalbehandeling of een vulling (pulpa-overkapping). Kleine tanden worden in de meeste gevallen getrokken.

Let op: een afgebroken tand bij honden jonger dan twee jaar is een spoedgeval

Er zijn nog meer redenen te noemen waarom we tanden bij honden moet trekken: 

Tanden bij pups die verkeerd staan en daardoor pijn doen (doordat ze bijvoorbeeld in het tandvlees prikken);

 • gaatjes;
 • wortelproblemen;
 • als er tanden niet doorkomen; 
 • rare afwijkende tanden;
 • teveel tanden.

Het beste kunt u het gebit van uw hond als pup op acht weken, 12 weken en zes maanden laten controleren door een dierenarts.

Bij volwassen honden is het goed om de tanden ieder half jaar te laten controleren.

Honden geven geen kiespijn aan

Let op: honden verbergen hun pijn zo lang mogelijk. Heeft uw hond tandproblemen? Wacht dan niet te lang.

Wanneer een aangetast gebit niet op tijd behandeld wordt, kan dit op den duur voor meer problemen zorgen, zoals ontstekingen en infecties.

Bij twijfel is het altijd goed om contact op te nemen met uw dierenarts.

Kunt u zelf de tanden van uw hond trekken?

Nee. Zelf de tanden van uw hond trekken is geen optie. En niet alleen omdat het gevaarlijk is als er restanten achterblijven. De wortels van hondentanden zijn veel langer en sterker dan deze van mensentanden.

Het is een pijnlijke behandeling die onder verdoving moet worden uitgevoerd.

De tanden van uw hond moeten getrokken worden: hoe verloopt de behandeling?

Wanneer u met uw hond voor een behandeling naar de dierenarts gaat, zullen er een aantal dingen gebeuren:

 1. Vooronderzoek
  Natuurlijk kijken we goed in de mond van uw hond, maar dat is niet genoeg. Het klinkt misschien raar, maar bij een wakker dier kunnen we maar zo’n 25 procent van de gebitsproblemen zien. Met behulp van narcose en foto’s kunnen we het gebit van uw hond pas echt in kaart brengen. Het grootste deel van de tand bevindt zich namelijk in de kaak en dus ook de problemen. 
 2. Narcose
  De hond wordt onder narcose gebracht. Er wordt een infuus aangelegd, waarmee we uw hond pijnstilling en narcose kunnen geven. Via een speciale slang in de keel zorgen we ervoor dat uw hond geen viezigheid kan inademen tijdens de behandeling. Via deze slang krijgt uw hond zuurstof, narcosemiddel en wordt de narcose bewaakt;
 3. Onderzoek onder narcose
  Voor de chirurgische behandeling begint wordt het gebit volledig gereinigd. Eventueel tandsteen wordt verwijderd en de tanden worden gepolijst. Alle tanden worden na de behandeling nog een keer goed gecontroleerd. En waar nodig worden rontgenfoto's genomen. Op basis van het onderzoek kan er bepaald worden hoe we behandeling het beste kunnen doen;

 4. De behandeling van de tanden
  Het trekken van de tanden en andere behandelingen kunnen nu worden uitgevoerd. Het beste is om voor en na het trekken röntgenfoto's van de tand te maken. De tanden worden al dan niet chirurgisch verwijderd. In de meeste gevallen wordt daarna het tandvlees gehecht. Het trekken van een kies kan snel gaan, maar bij grote kiezen kan het ook een langdurige operatie zijn. Doordat uw hond narcose en pijnstilling krijgt, voelt hij niets van de behandeling.

 

Nadat de tanden van uw hond zijn getrokken

Uw hond mag dezelfde dag alweer mee naar huis. Wanneer het nodig is, krijgt u pijnstillers voor uw hond mee naar huis. Verder zal u de eerste dagen de mond van uw hond moeten spoelen en uw hond zacht voedsel geven. 

Ongeveer 3 weken na de behandelingen komt uw hond op controle. De hechtingen die uw hond heeft gekregen zijn oplosbaar, dus deze hoeven er niet meer uitgehaald te worden.

Het duurt één tot twee maanden voordat ze volledig zijn opgelost. Uw hond heeft geen last van de hechtingen.

Verder leven zonder tanden of kiezen

Honden hebben geen vingers maar tanden. Met hun tanden voelen ze, pakken ze dingen vast en ze eten hiermee. Daarom we willen het liefst een volledig gebit behouden.

Pijnlijke tanden die niet behandeld kunnen worden is een dier natuurlijk liever kwijt dan rijk en moeten verwijderd worden.

Uw hond kan op zich prima zonder tanden en kiezen verder leven. De meeste honden blijven ook gewoon brokken eten. Het is wel zo dat hoe groter de tanden die we moeten trekken zijn, hoe groter de kans op problemen is.

Vooral het verwijderen van de hoektanden kan ervoor zorgen dat uw hond minder goed dingen kan pakken of dat de tong naar buiten valt. Het verwijderen van de grote scheurkiezen zorgt ervoor dat uw hond minder makkelijk kan kauwen.

Wat zijn de kosten voor het laten trekken van de tanden van uw hond?

De prijs voor het behandelen van het gebit hangt van een aantal factoren af:

 • het gewicht van de hond;
 • de duur van de narcose;
 • het aantal foto's wat we nodig hebben;
 • het aantal tanden dat getrokken moet worden en de tijd die daarvoor nodig is.

Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.

Orthodontie

Mogelijk kan de stand van tanden gecorrigeerd worden dmv een beugel bij uw hond:

Heeft uw hond een hoektand die in het gehemelte prikt? Of kan uw hond de bek niet meer goed sluiten door een afwijkende stand van een tand? Dit kan uw hond veel pijn en ongemak geven, vaak zonder dat u het doorheeft.

Mogelijk kan de stand van de tand gecorrigeerd worden door een orthodontische beugel bij uw hond. 

Beugel bij honden: wanneer nodig?

Tijdens het doorkomen van het blijvende gebit bij de hond is het mogelijk dat er één of meerdere tanden in een verkeerde stand komen te staan. Dit kan veel ongemak of zelfs pijn veroorzaken. Soms kan er, door een afwijkende stand van een hoektand, een gat ontstaan in het gehemelte van de hond. Of is het zelfs onmogelijk om de bek op de juiste wijze te sluiten.

 • Hoektand prikt in het gehemelte

Het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak is van een prikkende hoektand in het gehemelte van uw hond. Vaak is het een blijvende melktand die de hoektand tijdens het wisselen de verkeerde richting in gedwongen heeft. Soms kan het ook veroorzaakt worden door een te nauwe of te korte onderkaak. 

Gelukkig is het mogelijk om in sommige gevallen door middel van een beugel de verkeerde stand te corrigeren. Neem hiervoor op tijd contact op met een dierenarts. Sommige correcties kunnen alleen vlak na het wisselen plaatsvinden.

Alternatieven voor een beugel

Is een beugel geen optie bij uw hond? Soms is baltherapie dan een mogelijkheid. Ook kunnen we uw dier mogelijk helpen met het inkorten van tanden, gevolgd door een pulpa overkapping (zie ook wortelkanaalbehandeling: Vitale pulpa overkapping). Tot slot kan het trekken van bepaalde tanden soms uitkomst bieden. Vraag uw dierenarts naar de mogelijkheden bij uw hond. 

Experts in orthodontie

Niet iedere dierenarts kan een beugel bij de hond plaatsen. Voor het juist plaatsen van een beugel is veel kennis en ervaring nodig. Voor het plaatsen van een beugel kan u contact met ons opnemen.

Het beugel stappenplan voor uw hond

 1. Stap 1: Het tandheelkundig consult
  Zoveel honden, zoveel gebitten. Of een afwijkende stand te corrigeren is, hangt van veel factoren af. Per gebit moet dan ook bekeken worden of een correctie met een beugel haalbaar is en wat de mogelijkheden zijn.
   
 2. Stap 2: Het plaatsen van de beugel : Het plaatsen van de beugel bij uw hond gaat onder verdoving. Hierbij wordt de beugel heel secuur met composiet wordt vastgezet en gemodelleerd in de mond. Afhankelijk van het type beugel, krijgt u instructies mee naar huis. Regelmatig controleren is nu heel belangrijk.
 3. Stap 3/: Het verwijderen van de beugel
  De beugel wordt pas verwijderd als het gebit gedurende 2 tot 3 weken in de juiste stand staat. Na het verwijderen van de beugel wordt het gebit gereinigd en gepolijst.

Hond met beugel: waarop letten

Net als bij mensen kan een beugel in het begin veel last geven. Dit komt doordat de beugel druk uitoefent op de tanden of kiezen. Dit kan voor uw hond pijnlijk zijn, met name bij het eten. U kunt aan het begin wat meer zacht voedsel geven, zodat uw hond minder last heeft bij het kauwen. Na enige dagen gaat het eten vaak makkelijker. 

Uw hond mag met de beugel niet op harde voorwerpen kauwen, zoals een bot of een tak. Hierdoor kan de beugel losraken. Mocht dit toch gebeuren, dan kan de beugel weer vastgezet worden. 

Beugel hond: kosten

De kosten van het plaatsen van een beugel bij uw hond hangen af van het type beugel en het probleem. Uw dierenarts kan u aangeven op welke kosten u kunt rekenen bij uw hond. Neem contact op voor advies en een mogelijke prijsindicatie.

 

Aangezichtschirurgie

Kronen